Eveniment

O adevărată zi de sărbătoare în Corna

la aniversarea de 300 de ani a bisericii ortodoxe Sf. Nicolae

15 septembrie 2019

Dis de dimineață totul era pregătit, așteptând oaspeții. Scăldate în primele raze ale soarelui, boabele de rouă din iarbă s-au transformat într-o ceață relativ densă. Aerul era rece și curat, mirosind a pădure și a pământ reavăn. Pe la 8 au început să sosească primii enoriași, îmbrăcați de sărbătoare. Câte unul, câte doi, cu copii somnoroși și emoționați de mână, au intrat în biserică. Biserica de 300 de ani!

Ceața s-a ridicat curând și a lăsat la iveala un cer superb, de un albastru cristalin, fără pic de nor. Se anunța o vreme minunată. Slujba a început, clopotele au bătut… Până spre ora nouă apăruseră doar vreo 10 mașini. Așteptam să mai apară oameni, tot scrutând cu înfrigurare (încă mai era foarte frig la umbră) capătul drumului. La un moment dat chiar am crezut că nu or să nimerească drumul, pentru că la noi nu există indicatoare rutiere (nici măcar cu numele satului, la intrare), iar centrul Cornei nu se află la strada principală. Astfel mulți șoferi ajung pe coclauri, rătăcind drumul spre vatra satului.

Dar au venit. Și au tot venit! Într-o oră mai că nu mai erau locuri de parcare, iar tot terenul viran cu o zi înainte era acum înțesat de oameni și de mașini. În total cred că au fost cam o mie de oameni. Poliția și Jandarmeria și-au făcut cu brio datoria, gestionând situația și reușind să îi orânduiască pe toți. Bună treabă.

Biserica a fost arhiplină, oamenii s-au așezat și în curtea uriașă, pe lângă meri și brazi. După părerea unui ochi profan, toate s-au desfășurat foarte bine. Sonorizarea a funcționat, Înalt Prea Sfințitul Irineu, episcop de Alba Iulia, a ajuns cu bine și a captivat audiența, corul a sunat minunat.

Per total a fost o atmosferă faină de sărbătoare și bucurie. Au (re)venit în sat corneni plecați de mult, vizitatori din comunele și orașele învecinate: Bucium, Abrud, Roșia Montană, Câmpeni, Zlatna și altele, cine mai știe… prieteni vechi s-au revăzut după mulți ani. Oamenii au depănat amintiri și au privit cu nostalgie în jur, și-au făcut fotografii și au închinat un pahar cu vin.

Nu a mai văzut Corna de muuult timp atâta adunare de suflete în inima sa. A fost o zi de neuitat și cu siguranță va rămâne în memoria multora.

Totul a fost posibil datorită preotului paroh Daniel Sicoe, care împreună cu mai mulți enoriași inimoși (ce să zicem, că ar trebui să enumerăm aici foarte mulți oameni!) a reușit să facă tot ce a fost necesar. Am văzut cum au înflorit biserica și Corna și ne dorim să mai tot fie astfel de momente! Ajutor a mai fost primit și din partea Primăriei Roșia Montană și Primăriei Bucium. Dacă voi mai știți pe cineva care s-a implicat și nu i-am menționat meritul, vă rugăm să ne scrieți, că nu-i bai, imediat îi punem la gazetă. 🙂

Cam asta am avut de povestit. Ce să mai zicem? Vă așteptăm pe la noi!

Câteva imagini de la fața locului, surprinse de Teodora Matei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *